Podstawą do nutelli jest
niezwykle pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu „GANACHE”.
Teraz kilka słów o
ganache.
Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej
mieszanki czekolady i śmietany. Większość receptur przygotowuje
się w podobny sposób. Podgrzewamy śmietanę, ma się prawie
zagotować i zalewamy czekoladę.
Czekolada powinna być posiekana lub kupiona np. w pastylkach.
Zalaną czekoladę odstawiamy na chwilę, następnie powoli i
delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukrem. Schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem.
Ganache można stosować do
tworzenia domowych trufli. Dodając różnego rodzaju składniki
smakowe jak likiery, wanilię, orzechy, ze schłodzonej masy
formujemy kulki.
Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taka czekolada może się zważyć. Osobiście używam kuwertury która ma bogaty smak lub gorzkiej czekolady która musi zawierać powyżej 70% kakao.
Podstawowa receptura na ganache
Z ciemnej czekolady- 225 g gorzkiej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki
- 210 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
To teraz receptura na NUTELLĘ
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek miodu
- 200 g orzechów laskowych.
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na
patelni i obrać je z brązowej skórki która jest gorzka. Najlepszy
sposób na obranie jest włożenie ich między dwa arkusze ręcznika
papierowego i pocierać.
Ostudzone
włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę . Orzechy
najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich
masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę
gładki i tłusty płyn. Po całkowitym zmiksowaniu orzechy będą
miały malutkie, wyczuwalne grudki.
Czekoladę siekamy i
wkładamy do miski. Śmietanę podgrzewamy (prawie do wrzenia) i
zalewamy czekoladę(najlepiej przez sitko żeby nie wpadł
niepotrzebny kożuch). Po ok. 2 minutach gdy czekolada zmięknie,
mieszamy ja delikatnie ze śmietaną na gładką masę.
Dolewamy miód i zmiksowane
na papkę orzechy. Mieszamy.
Przelewamy do słoika (nie
zakręcamy). Gdy ostygnie do temperatury pokojowej zakręcamy i
wstawiamy do lodówki. Na przynajmniej 2 godziny.
Potem się zajadamy :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz