Piernik czy keks? A moze 2 w 1 :P Efekt naprawdę mnie zaskoczył.
Ciasto jest pracochłonne ale naprawdę warto. Znajomi będą bardzo zaskoczeni że w domowych warunkach można coś takiego zrobić.
A więc...
Ciasto korzenne (gwiazdka):
5 jajek
50 dag mąki
10 dag masła
20 dag cukru pudru
25 dag płynnego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto jogurtowe:
6 jajek
30 dag jogurtu naturalnego
1 szkl oleju
35 dag cukru
50 dag mąki
małe op proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ciasto korzenne:
miękkie masło, żółtka i cukier puder ucieramy na pych. Dodajemy miód, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z ciastem drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy 60 minut w 180*C (nie otwieramy piekarnika). Wyjmujemy, studzimy. Kroimy w kawałki i wykrawamy gwiazdki lub inne wzory np. serduszka, itp.
Ciasto jogurtowe:
jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, dodając jogurt i olej, Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do ciasta.
Do keksówki wlewamy pół ciasta jogurtowego. Pionowo układamy ciasno obok siebie korzenne gwiazdki, lekko wciskamy. Zalewamy resztą ciasta pieczemy 45 min w temp. 180*C.
Dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Wedle uznania:P
Smacznego!
Czemu ja wcześniej tutaj nie trafiłam? To cudo koniecznie muszę upiec w weekend. :)
OdpowiedzUsuńWitam. Proszę pochwalić się efektami :P
Usuń