SKŁADNIKI:
- 2 szklanki piwa guinness
- 2 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 15 sztuk żółtek jaj
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby
wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które
łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone
składniki gotujemy an bardzo małym ogniu.
W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem.
Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla do ubitych żółtek i
nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie
wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale
mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy
mieszać ok. 5-6 minut.
Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej
wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś
czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i
umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4
godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz