Składniki
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
Masa:
3/4 margaryny Kasi
100g cukru pudru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie)
2,5 łyżki cukru kryształu
650 ml mleka
70g mąki ziemniaczanej
70g białej czekolady
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
delicje wiśniowe
1 galaretka wiśniowa
-
Sposób przygotowania
- 1.
-
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier,
żółtka, następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao. Na
końcu dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (25-30min,
temp. 180 stopni)
- 2.
-
Masa: W 100 ml mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną.
Pozostałe mleko wlać o garnka, wsypać 2,5 łyżki cukru kryształu, dodać
połamaną białą czekoladę i zagotować. Następnie dodać wymieszaną mąkę z
mlekiem, gotować aż do zgęstnienia. Wystudzić.
Margarynę utrzeć, dodać cukier puder, następnie dodawać po łyżce budyń.
Na końcu dodać gorzką czekoladę, startą na dużych oczkach i wymieszać.
- 3.
-
Wykonanie: Na biszkopt wyłożyć masę czekoladową, ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
-
Rady
Do masy można dodać żelatynę, ciasto będzie się lepiej trzymało i kroiło.
SMACZNEGO!! :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz