Składniki
Przygotowanie
- Biszkopt (dowolny przepis - ja podaję swój, który w sumie zawsze mi się udaje)
- jajka, 3
- mąka (pszenna, ziemniaczana), 60 gr
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- cukier, 100 gr
- woda, 1 łyżka
- Masa:
- duży Kubuś fioletowy czyli smak jagodowy (lub inny sok typu Kubuś - ja dałam Pysio), 1
- budyń (smak waniliowy lub malinowy), 3
- cukier (niekoniecznie), 2 łyżki
- Oprócz tego:
- śmietana kremówka do ubijania 30%-36%, 500 ml
- galaretki (malinowa lub z Wodzisławia rubinowa), 4
- delicje (o dowolnym smaku najlepiej kontrastowym), ok 30 szt
-
Biszkopt:
-białka ubić, dodać cukier, a na końcu po jednym żółtku
- maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy i delikatnie wymieszać
-na koniec dodać wodę
-piec ok 20 min. w 180 st
-
Masa: połowę Kubusia zagotować (opcjonalnie z cukrem) , w drugiej
połowie soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku i cały
czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, gorącą masę wylać na
ostudzony biszkopt i poczekać aż wystygnie
-
Na ostudzoną masę kubusiową ulożyć delicje (czekoladą do góry) i przygotować galaretki
-
2 galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody i odstawić z zimne miejsce
-
2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić (ale nie dopuścić do stężenia)
-
Pianka: zimną śmietanę ubić i pod koniec wmiksować galaretki
rozpuszczone w szkl. wody (uważać, aby nie zrobiły się grudki i aby
śmietana się nie zwarzyła :/), wylać na delicje i włożyć do lodówki na
ok 15 min (żeby pianka stężała)
-
Na piankę wylać lekko tężejącą galaretkę i włożyć ponownie do lodówki - tym razem na dłuższy czas - najlepiej na noc
Smacznego :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz