czwartek, 26 lutego 2015

Szyszki w karmelu

Zapewne prawie każdy wie jak one smakują ale niewielu umie je zrobić...

 Ilość porcji: 20

Składniki:
- ryż preparowany 50 dag
- krówka 25 dag
- cukierki 25 dag (kruche np. irysy)
- margaryna zwykła 25 dag
- kakao w proszku 2 łyżka

 Sposób przygotowania:
 
  1. Karmel: irysy i krówki roztapiamy, podgrzewając na małym ogniu.
  2. Następnie dodajemy margarynę i kakao, mieszamy.
  3. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
  4. Wsypujemy ryż.
  5. Dokładnie mieszamy.
  6. Łyżką nabieramy porcje i w dłoniach formujemy szyszki.
  7. Odstawiamy do zastygnięcia.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz