czwartek, 26 czerwca 2014

Domowa nutella

Podstawą do nutelli jest niezwykle pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu „GANACHE”.

Teraz kilka słów o ganache.

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Większość receptur przygotowuje się w podobny sposób. Podgrzewamy śmietanę, ma się prawie zagotować i zalewamy czekoladę.
Czekolada powinna być posiekana lub kupiona np. w pastylkach. Zalaną czekoladę odstawiamy na chwilę, następnie powoli i delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukrem. Schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem.
Ganache można stosować do tworzenia domowych trufli. Dodając różnego rodzaju składniki smakowe jak likiery, wanilię, orzechy, ze schłodzonej masy formujemy kulki.



Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taka czekolada może się zważyć. Osobiście używam kuwertury która ma bogaty smak lub gorzkiej czekolady która musi zawierać powyżej 70% kakao.






Podstawowa receptura na ganache

Z ciemnej czekolady
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
Z białej czekolady
  • 210 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

To teraz receptura na NUTELLĘ

Składniki:
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek miodu
  • 200 g orzechów laskowych.
Przygotowanie:

Orzechy podprażyć na patelni i obrać je z brązowej skórki która jest gorzka. Najlepszy sposób na obranie jest włożenie ich między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocierać. 
   Ostudzone włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę . Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn. Po całkowitym zmiksowaniu orzechy będą miały malutkie, wyczuwalne grudki.

Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Śmietanę podgrzewamy (prawie do wrzenia) i zalewamy czekoladę(najlepiej przez sitko żeby nie wpadł niepotrzebny kożuch). Po ok. 2 minutach gdy czekolada zmięknie, mieszamy ja delikatnie ze śmietaną na gładką masę.
Dolewamy miód i zmiksowane na papkę orzechy. Mieszamy.
Przelewamy do słoika (nie zakręcamy). Gdy ostygnie do temperatury pokojowej zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Na przynajmniej 2 godziny.

Potem się zajadamy :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz