środa, 5 listopada 2014

Ciasteczka owsiane

 To jedne z najłatwiejszych i zarazem najlepszych ciasteczek owsianych, zdrowych i jednocześnie bardzo smacznych. Wystarczy zmieszać składniki łyżką. Można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, za każdym razem ich smak może być inny. Można też eksperymentować z rodzajami mąki,  jeśli chce się mieć mega zdrowa przekąskę do kawy, wystarczy zmielić w blenderze lub młynku do kawy płatki owsiane i użyć zamiast mąki pszennej




składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.

Smacznego :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz