czwartek, 8 stycznia 2015

Domowe pianki marshmallows.

Uwielbiam te pianki. Więc postanowiłam zrobić zdrowszą wersje bez chemii i różnych wspomagaczy.







Przepis na 20 sztuk:



1 łyżka żelatyny
1 szklanka cukru (około 200g)
150 ml zimnej wody
1 łyżka soku wiśniowego (lub dowolnego może być kawa lub cynamon)
niewielka ilość oleju rzepakowego

Żelatynę wsypać do miski, dodać do niej 60ml zimnej wody i dokładnie wymieszać. w niewielkim rondelku zagotować pozostałą wodę, dodać do niej cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszać.
Przygotować ręczny mikser. Napęczniałą żelatynę spulchnić widelcem, włączyć mikser na średnie obroty. Cienką strużką wlać do żelatyny syrop cukrowy. Miksować przez 20 minut, po 10 minutach wlać syrop wiśniowy.
Niewielki pojemnik (o wymiarach 20cm na 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Odstawić masę na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć pianki na oprószony cukrem pudrem blat i pokroić w zgrabne kostki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz