czwartek, 8 stycznia 2015

Pernik czy keks?

Piernik czy keks? A moze 2 w 1 :P  Efekt naprawdę mnie zaskoczył.

Ciasto jest pracochłonne ale naprawdę warto. Znajomi będą bardzo zaskoczeni że w domowych warunkach można coś takiego zrobić.



A więc...

Ciasto korzenne (gwiazdka):
5 jajek
50 dag mąki
10 dag masła
20 dag cukru pudru
25 dag płynnego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto jogurtowe:
6 jajek
30 dag jogurtu naturalnego
1 szkl oleju
35 dag cukru
50 dag mąki
małe op proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Ciasto korzenne:
miękkie masło, żółtka i cukier puder ucieramy na pych. Dodajemy miód, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z ciastem drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy 60 minut w 180*C (nie otwieramy piekarnika). Wyjmujemy, studzimy. Kroimy w kawałki i wykrawamy gwiazdki lub inne wzory np. serduszka, itp.
Ciasto jogurtowe:
jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, dodając jogurt i olej, Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do ciasta.
Do keksówki wlewamy pół ciasta jogurtowego. Pionowo układamy ciasno obok siebie korzenne gwiazdki, lekko wciskamy. Zalewamy resztą ciasta pieczemy 45 min w temp. 180*C.

Dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Wedle uznania:P 

Smacznego!



















2 komentarze:

  1. Czemu ja wcześniej tutaj nie trafiłam? To cudo koniecznie muszę upiec w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń