wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto czerwony kapturek

 

  •  Składniki

Biszkopt kakaowy:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka wody

Masa:
3/4 margaryny Kasi
100g cukru pudru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie)
2,5 łyżki cukru kryształu
650 ml mleka
70g mąki ziemniaczanej
70g białej czekolady
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
delicje wiśniowe
1 galaretka wiśniowa


  • Sposób przygotowania

    1.
    Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao. Na końcu dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (25-30min, temp. 180 stopni)
    2.
    Masa: W 100 ml mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlać o garnka, wsypać 2,5 łyżki cukru kryształu, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Następnie dodać wymieszaną mąkę z mlekiem, gotować aż do zgęstnienia. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodać cukier puder, następnie dodawać po łyżce budyń. Na końcu dodać gorzką czekoladę, startą na dużych oczkach i wymieszać.
    3.
    Wykonanie: Na biszkopt wyłożyć masę czekoladową, ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
  • Rady

    Do masy można dodać żelatynę, ciasto będzie się lepiej trzymało i kroiło.

    SMACZNEGO!! :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz