poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ciasto Smerfetka

  • Składniki

    Cienki biszkopt - SKŁADNIKI:

    • 3 jajka,
    • 0.5 szklanki cukru,
    • 0.5 szklanki mąki pszennej,
    • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • cukier waniliowy  
     
     PRZYGOTOWANIE:
     
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier zwykły i waniliowy, a następnie żółtka. Na koniec dodajmy mąki zmieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wlewamy na posmarowaną brytfankę i pieczemy 20-25 minut w temp 180*






      Resztę Składników:

    Warstwa niebieska:
    45 dag serka homogenizowanego waniliowego
    2 galaretki niebieskie (rozpuszczone w 2 szkl wody)

    Warstwa białych czapeczek:
    35 dag serka homogenizowanego waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    2 galaretki niebieskie (rozpuszczone w 4 szkl wody)


    Sposób przygotowania
    1.
    Warstwa niebieska: Serek lekko wymieszać mikserem i dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na upieczony wcześnie i wystudzony biszkopt.
    2.
    Warstwa białych czapeczek: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i wystudzoną dodać do serka, wymieszać mikserem. Nałożyć do szprycy (lub kłaść za pomocą łyżki) i robić czapeczki na niebieskiej warstwie.
    3.
    Gotowe ciasto zalać tężejącą galaretką.


    SMACZNEGO!! :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz