wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto Świnka Peppa

Świnka Peppa 



Składniki
  • Biszkopt (dowolny przepis - ja podaję swój, który w sumie zawsze mi się udaje)
  • jajka, 3
  • mąka (pszenna, ziemniaczana), 60 gr
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 100 gr
  • woda, 1 łyżka
  • Masa:
  • duży Kubuś fioletowy czyli smak jagodowy (lub inny sok typu Kubuś - ja dałam Pysio), 1
  • budyń (smak waniliowy lub malinowy), 3
  • cukier (niekoniecznie), 2 łyżki
  • Oprócz tego:
  • śmietana kremówka do ubijania 30%-36%, 500 ml
  • galaretki (malinowa lub z Wodzisławia rubinowa), 4
  • delicje (o dowolnym smaku najlepiej kontrastowym), ok 30 szt




Przygotowanie
  1. Biszkopt: -białka ubić, dodać cukier, a na końcu po jednym żółtku - maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy i delikatnie wymieszać -na koniec dodać wodę -piec ok 20 min. w 180 st
  2. Masa: połowę Kubusia zagotować (opcjonalnie z cukrem) , w drugiej połowie soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku i cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt i poczekać aż wystygnie
  3. Na ostudzoną masę kubusiową ulożyć delicje (czekoladą do góry) i przygotować galaretki
  4. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody i odstawić z zimne miejsce
  5. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić (ale nie dopuścić do stężenia)
  6. Pianka: zimną śmietanę ubić i pod koniec wmiksować galaretki rozpuszczone w szkl. wody (uważać, aby nie zrobiły się grudki i aby śmietana się nie zwarzyła :/), wylać na delicje i włożyć do lodówki na ok 15 min (żeby pianka stężała)
  7. Na piankę wylać lekko tężejącą galaretkę i włożyć ponownie do lodówki - tym razem na dłuższy czas - najlepiej na noc

    Smacznego :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz