poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ciasto Kubuś

Delikatne ciasto na biszkopcie z masą budyniową przygotowaną na soczku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest lekkie, delikatne, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy. Bardzo smaczne.  Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły.




Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Masa budyniowa:
  • 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
Bita śmietana:
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie 2 śmietan-fix (pominęłam)
Polewa czekoladowa:
  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  4. Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
  5. Kolejno ułożyć herbatniki.
  6. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.


zegarek Czas przygotowania:
około 60 min.
zegarek3 Czas pieczenia:
około 20min.
porcje Liczba porcji:
około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

SMACZNEGO! :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz